Παθητικό Εισόδημα είναι μια μικρή ή μεγάλη πηγή εισοδήματος που λαμβάνετε από ένα άτομο με ελάχιστη ή καθόλου προσπάθεια με σκοπό την αύξηση των εσόδων του. Το παθητικό εισόδημα είναι η ανταλλαγή χρόνου, δεξιοτήτων ή και χρημάτων για την δημιουργία μιας πηγής εισοδήματος που απλά δημιουργούμε μια φορά και μετά πληρωνόμαστε για πάντα από αυτήν. Κλασικά παραδείγματα είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία, δημιουργία ιστότοπου, μετοχές, μερίσματα, λογαριασμοί αποταμίευσης, ιδιοκτησίες ενοικίασης, δημιουργία εφαρμογής ή αυτοματοποιημένης επιχείρησης.  Όλα αυτά τα παραδείγματα απαιτούν εργασία για την υλοποίησή τους, αλλά μετά από αυτό, προσφέρουν την ευκαιρία να παράγουν εισόδημα με την πάροδο του χρόνου. Συχνά μια καλή στρατηγική είναι να δημιουργηθούν δύο ή περισσότερες διαφορετικές πηγές παθητικού εισοδήματος, με την προοπτική να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εισόδημα.

O κόσμος των κρυπτονομισμάτων δεν περιορίζεται μόνο στην ενεργητική μορφή επένδυσης με την “HODL” στρατηγική, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι που μας επιτρέπουν να δημιουργούμε παθητικό εισόδημα πάνω στα αγαπημένα μας κρυπτονομίσματα. Όσο εξελίσσεται η blockchain τεχνολογία κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες πηγές εισοδήματος, επειδή όμως η τεχνολογία είναι καινούργια πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί που θα επενδύσουμε ή θα αφήσουμε τα κεφάλαια μας, στο άρθρο αυτό θα παραθέσω αυτές που προσωπικά θεωρώ πιο ασφαλές μορφές παθητικού εισοδήματος και δεν θα συμπεριλάβω τις κατηγορίες των Trading bot και την έκδοση δανείων, τα θεωρώ μορφή τζόγου και όχι παθητικό εισόδημα καθώς το παθητικό εισόδημα θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο για το κεφαλαίο σας. Επίσης πριν συνεχίσω θα ήθελα να θυμίσω τους 2 βασικούς κανόνες που θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε, Δεν βάζουμε περισσότερα από όσα αντέχουμε να χάσουμε και τον χρυσό κανόνα “Not your keys, Not your bitcoin“.

Mining

Το Bitcoin όπως και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν το Proof of work για την λειτουργιά του δικτύου, η διαδικασία να βάλουμε τον υπολογιστή μας ή να αγοράσουμε εξειδικευμένα συστήματα για να κάνουμε mining συνήθιζε να είναι μια κερδοφόρα επιλογή αλλά πλέον με την δυσκολία του mining να αυξάνετε είναι κάτι το οποίο δεν συμφέρει να ασχοληθεί κάποιος, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα κάποια νέα κρυπτονομίσματα που εξακολουθούν να χρειάζονται κόμβους για το δίκτυο τους και μπορεί να αποδειχθούν κερδοφόρα.

PoS

Το Proof Of Stake είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης του δικτύου ο οποίος σας επιβραβεύει για την κατοχή token στο δίκτυο, έτσι αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστική ισχύει όπως στο Mining εδώ το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μαζέψουμε και να κλειδώσουμε tokens υποστηρίζοντας το δίκτυο με την συμμετοχή μας, αυτό γίνετε συνήθως αποθηκεύοντας τα token σε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, η συμμετέχοντας σε ένα Pool Stacking, όπου εκεί στέλνονται τα token σε ένα ψηφιακό συμβόλαιο μαζί με token άλλων χριστών και στη συνέχει μοιράζονται τα κέρδη ανάλογα τη συμμετοχή τους. Παραδείγματα POS νομισμάτων είναι XLM, ONT, Qtum σύντομα και Ethereum.

Masternode

Μια άλλη μεγάλη επιλογή είναι η λειτουργία ενός Masternode, είναι ένας πλήρης κόμβος που εξασφαλίζει το blockchain δίκτυο του, λειτουργεί όπως ένας παραδοσιακός υπολογιστής που πρέπει συνεχώς ναι είναι Online για να εξασφαλίσει τις συναλλαγές του δικτύου και σε αντάλλαγμα επιβραβεύετε με υψηλότερη ανταμοιβή από το παραδοσιακό PoS. Τα Masternodes είναι πιο δύσκολο να εγκατασταθούν σε σύγκριση με το staking για τους απλούς χρήστες καθώς απαιτούν τεχνικές γνώσεις. Μπορούμε να τα τρέχουμε στον υπολογιστή μας αλλά επειδή αυτό θα απαιτούσε την 24ωρη λειτουργία του, συνήθως χρησιμοποιούνται υπηρεσίες Vps. Για να επιλέξουμε ένα masternode πρέπει να κάνουμε καλή έρευνα για να είναι κερδοφόρο, με ένα πολύ καλό παράδειγμα το Dash. Για να δείτε πια νομίσματα μπορείτε να κάνετε masternode επισκεφθείτε το masternode.online.

Dividends (Μερίσματα)

Ορισμένες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων έχουν δικά τους utility tokens τα οποία προσφέρουν μερίσματα αναλόγως με το ποσοστό κερδών που είχε η πλατφόρμα. Αρκεί κάποιος να κάνει εγγραφή να αγοράσει κάποια token και απλά να τα κρατήσει στο πορτοφόλι του, από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που προσφέρουν τέτοια υπηρεσία είναι το KuCoin με το KCS token, με το BitMax και το BTMX token αντίστοιχα.

Earn Interest (Απόδοση κεφαλαίου)

Τα κρυπτονομίσματα που ήδη έχεις είναι ένας τέλειος τρόπος να ξεκινήσεις να κερδίζεις ένα επιπλέον εισόδημα, αυτό γίνετε χρησιμοποιώντας πλατφόρμες δανεισμού οι οποίες λειτουργούν ακριβώς όπως μια τράπεζα, καταθέτεις τα crypto σου και χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες για να εκδώσουν δάνεια στους πελάτες τους ή σε εταιρικούς δανειολήπτες. Σαν επιβράβευση εσύ κερδίζεις τόκους στο αρχικό σου κεφάλαιο επειδή τους αφήνεις να προσφέρουν υπηρεσίες με τις καταθέσεις σου. Οι πλατφόρμες αυτές συνήθως πληρώνουν κάθε εβδομάδα και είναι απόλυτα ασφαλείς. Οι πιο γνωστές είναι Crypto.com, Celsius, BlockFi. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στις πλατφόρμες δανεισμού θα βρείτε στο αντίστοιχο άρθρο (…).

Cashbacks (επιστροφές)

Ένας καλός επίσης τρόπος να κερδίζουμε κεφάλαιο χωρίς να το καταλάβουμε είναι κάνοντας έξυπνες επιλογές στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, ένα παράδειγμα είναι η MCO Visa Card που προσφέρει μέχρι και 5% επιστροφή χρημάτων κάθε φορά που κάνουμε κάποια αγορά. Ο Brave περιηγητής ο οποίος μας επιτρέπει να πληρωνόμαστε από τις διαφημίσεις που βλέπουμε όσο τον χρησιμοποιούμε, επίσης σαν λειτουργικότητα είναι πολύ καλύτερος και πιο γρήγορος ακόμα και από της Google. Το Celsius το οποίο μας επιστρέφει το 1% κάθε φορά που στέλνουμε κρυπτονομίσματα σε φίλους μας. Αν συνδυάσουμε όλες αυτές τις μορφές επιστροφής θα έχουμε σώσει ένα σημαντικό ποσό στο τέλος του χρόνου χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουμε αυτά που θέλαμε να κάνουμε απλά κάνοντας τα με διαφορετικές υπηρεσίες.

Colectibles (Συλλεκτικά Ψηφιακά Περιουσιακά στοιχειά)

Είναι ψηφιακά tokens που αντιπροσωπεύουν κάτι το οποίο είναι συλλεκτικό και στο μέλλον πιθανόν να έχει μεγαλύτερη αξία, είναι σαν να έχουμε ένα παλιό συλλεκτικό αντικείμενο που όσο περνάει ο χρόνος γίνετε όλο και πιο πολύτιμο, γνωστά τέτοια tokens είναι οι Cryptokitties, οι κάρτες του Gods Unchained, γενικά πολλά από τα αντικείμενα που υποστηρίζονται από το enjin coin, το chiliz μια πλατφόρμα που ασχολείται με συλλεκτικά tokens πάνω στον αθλητισμό με δικαιώματα ψήφου στις ομάδες και τους παίκτες, και άλλα πολλά. Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε και η πρώτη έκδοση συλλεκτικών ψηφιακών νομισμάτων από την τράπεζα της Λιθουανίας στα μέσα του 20′ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο άρθρο (…).