Αυτός ο οδηγός είναι φτιαγμένος για εσάς που θέλετε να ξεκινήσετε με τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα, θα δούμε μαζί βήμα-βήμα όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε καθώς και ποια είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε με αυτή τη νέα μας επενδύση.

Καθώς ξεκινάμε καλό θα ήταν πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε όσο καλύτερα μπορούμε γύρω από την τεχνολογία του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλά άρθρα στη σελίδα που θα σας φανούν χρήσιμα.

Τα βήματα που θα αναφέρω παρακάτω είναι τα ιδανικά κατά την άποψή μου για κάποιον αρχάριο που μπαίνει τώρα στην αγορά, και χρειάζεται λίγο χρόνο να εξοικειωθεί πριν προχωρήσει σε πιο περίπλοκες διαδικασίες.

Βημα 1 ανταλλακτήριο

Για να ξεκινήσουμε την αγορά θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα ανταλλακτήριο, τα ανταλλακτήρια είναι πλατφόρμες η οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσουμε κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin μέσω της τράπεζας μας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα δημιουργούμε ένα λογαριασμό συμπληρώνουμε κάποια στοιχεία και όταν ο λογαριασμος μας εγκριθεί θα μπορούμε να κάνουμε την πρώτη μας αγορά.

Ένα από από τα πιο δημοφιλή και πιο φιλικά προς χρήση αυτή τη στιγμή είναι η coinbase.com

Αφού συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας και επιβεβαιώσουμε τηλεφωνικά το λογαριασμό μας σαν μέτρο προστασίας, θα πρέπει να περάσουμε μία διαδικασία αναγνώρισης του πελάτη (KYC), αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο,

Το KYC έχει δύο στάδια το ένα είναι να στείλουμε φωτογραφία μπρος και πίσω της ταυτότητας του διπλώματος ή τού διαβατηρίου, και το δεύτερο να ανεβάσουμε ένα έγγραφο το οποίο να επιβεβαιώνει τη διεύθυνση κατοικίας μας, αυτό μπορεί να είναι συνήθως ένας λογαριασμός ΔΕΗ-τηλεφώνου, ή ένα έγγραφο από την τράπεζα στο οποίο να αναφέρονται τα στοιχεία μας όπως το ονοματεπώνυμό μας ο λογαριασμός μας και η διεύθυνσή μας.

Όταν ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα βήματα θα μπορέσουμε να δούμε την αρχική σελίδα της πλατφόρμας με τα διαθέσιμα κρυπτονομίσματα. Μπορούμε να επιλέξουμε πάνω σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα θέλουμε και να το αγοράσουμε, μας δίνεται επίσης η επιλογή αν έχουμε αγοράσει ήδη κάποιο να το πουλήσουμε και να στείλουμε την αντίστοιχη αξία του στην τράπεζα, η να το ανταλλάξουμε με κάποιο άλλο.

 

Βημα 2 ασφάλεια

Τώρα μόλις καταφέραμε να αγοράσουμε τα πρώτα μας κρυπτονομίσματα, η coinbase λειτουργεί σαν πορτοφόλι στο οποίο μπορούμε να αφήσουμε τα νομίσματα μας και να κάνουμε γρήγορες συναλλαγές, αλλά με αυτό τον τρόπο είναι σαν να έχουμε εμπιστευτεί τα χρήματά μας να μας τα προσέχει κάποιος τρίτος, έτσι για να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για την ασφάλεια των χρημάτων μας καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μία εφαρμογή όπως είναι για παράδειγμα το Trust wallet.

Το Trust wallet είναι ένα mobile πορτοφόλι στο οποίο μόνο εμείς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση.
Αφού κάνουμε μία γρήγορη εγκατάσταση μας δίνονται 12 λέξεις τις οποίες πρέπει να γράψουμε και να φυλάξουμε, οι λέξεις αυτές είναι ο μοναδικός τρόπος να ξανά έχουμε πρόσβαση στο πορτοφόλι μας σε περίπτωση που χάσουμε η χαλάσει το κινητό μας.

Στη συνέχεια αφού το ενεργοποιήσουμε μπορούμε να ψάξουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα εμείς θέλουμε, έτσι το μόνο που μένει είναι να μάθουμε πώς να δεχόμαστε αλλά και το πως εμείς να στέλνουμε νομίσματα σε άλλους.

Βημα 3 αποδοχή και αποστολή νομισμάτων

Για να δεχθούμε νομίσματα ή δείχνουμε το scan code σε αυτόν που θέλει να μας τα στείλει, ή τη διεύθυνση μας η οποία είναι η ακριβώς κάτω σειρά με το σύνολο γραμμάτων και αριθμών.

Έτσι και εμείς αντίστοιχα όταν θέλουμε να στείλουμε σε κάποιον άλλον γράφουμε τη διεύθυνσή του, τον αριθμό των νομισμάτων που θέλουμε να του στείλουμε και πατάμε αποστολή.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι κάθε διαφορετικός τύπος νομίσματος έχει δική του διεύθυνση, δεν μπορούμε για παράδειγμα να στείλουμε bitcoin σε διεύθυνση Ethereum… θα έχουμε ξεχωριστή διεύθυνση στο πορτοφόλι μας για το bitcoin που θα δεχόμαστε μόνο bitcoin, ξεχωριστή για το Ethereum που θα δεχόμαστε μόνο Ethereum κτλπ..

Βημα 4 εργαλεία και εκπαίδευση

Τώρα αφού μάθαμε πώς να αγοράζουμε να στέλνουμε και να αποθηκεύουμε με ασφάλεια τα νομίσματα μας, είναι η ώρα να αρχίσουμε να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε πληροφορίες για τα νομίσματα που μας ενδιαφέρουν, υπάρχουν αρκετά άρθρα, βιντεο και βιβλία πάνω σε αυτούς τους τομείς αλλά το πιο βασικό είναι το coinmarketcap.

Εδώ μπορούμε να δούμε όλα τα νομίσματα και να μάθουμε όλες τις πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά, βλέπουμε πληροφορίες όπως αλλαγές στην τιμή τους, την ποσότητα που υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά από το κάθε ένα, το μέγεθος των καθημερινών συναλλαγών και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει, αν κοιτάξουμε πιο αναλυτικά ας πάρουμε για παράδειγμα το Ethereum..

Εδώ στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε κάποια στοιχεία γενικά για το συγκεκριμένο νόμισμα καθώς και link για να πάμε στο website του.

Αμέσως μετά στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε πληροφορίες όπως χρονικά διαγράμματα, markets όπου ήθελα να δώσω μία ιδιαίτερη έμφαση, μιας και αναφέρει τα ανταλλακτήρια τα οποία δέχονται συναλλαγές για το συγκεκριμένο νόμισμα,

δεν δέχονται όλα τα ανταλλακτήρια όλα τα νομίσματα και για αυτό εάν θέλουμε κάποιο συγκεκριμένο νόμισμα, μπορούμε να πάμε σε αυτή την επιλογή και να δούμε σε ποιο ανταλλακτήριο είναι διαθέσιμο ώστε να μπορέσουμε να το αποκτήσουμε.

Επίσης χρήσιμη είναι και η επιλογή social που συνήθως ανεβαίνουν όλες οι τελευταίες ανακοινώσεις – νέα που έχουν να κάνουν με την ομάδα του.

Οποιαδήποτε πληροφορία θέλουμε μπορούμε να τη βρούμε και αυτό το κάνει ένα από τα πιο αξιόπιστα και απαραίτητα εργαλεία μας.Σκοπός του άρθρου ήταν να δώσει μία σύντομη ιδέα για το πώς να ξεκινήσει κάποιος και ποια θα είναι τα πρώτα του βήματα, εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο αφήστε ένα comment, και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!