Τι είναι ένα peer-to-peer (P2P) δίκτυο

0
1489

Ένα peer-to-peer network είναι ένα από τα κλειδιά της τεχνολογίας του blockchain και μία τεράστια βελτίωση στο πώς αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας, το δίκτυο είναι μία ομάδα από συσκευές που ανταλλάζουν πληροφορίες, αυτές οι συσκευές μπορούν να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους τοπικά, με καλώδιο ή ασύρματα στο ίντερνετ.

Το πιο συνηθισμένο είδος δικτύου είναι το συγκεντρωτικό μοντέλο client-server, συνήθως είναι ένας ελεγχόμενος server από μία εταιρεία που διαχειρίζεται όλα τα αιτήματα και τις εργασίες που κάνουμε στο δίκτυο και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες που ανταλλάσσουμε. Επειδή όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε μία κεντρική αρχή αυτό το μοντέλο έχει σοβαρά προβλήματα, για παράδειγμα όλα τα προσωπικά μας δεδομένα μπορούν πολύ εύκολα μέσω ενός hack στον κεντρικό server να κλαπούν. Ο χρήστης δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στην προστασία του και κανείς δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ότι κάποιος που έχει πρόσβαση στο κεντρικό server της εταιρείας δεν θα έχει πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες.
Ένα παράδειγμα συγκεντρωτικoύ client-server δικτύου είναι (Amazon, Google , Facebook)

Τα blockchain δίκτυα είναι διαφορετικά από τα παραδοσιακά client-server μοντέλα επειδή δεν υπάρχει καμία κεντρική αρχή αποθήκευσης και έτσι κανείς δεν μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα, αντιθέτως όλες οι πληροφορίες του δικτύου συνέχεια καταγράφονται και μεταφέρονται μεταξύ των συμμετεχόντων του δικτύου που όλοι μοιράζονται τις ίδιες πανομοιότυπες αντιγραφές των πληροφοριών. Αυτοί οι συμμετέχοντες είναι γνωστοί και ως κόμβοι (nodes ή peers) οπότε ένα peer-to-peer δίκτυο είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο που αποθηκεύει και μεταφέρει δεδομένα χωρίς κάποια κεντρική αρχή. Η τεχνολογία του blockchain είναι χτισμένη πάνω στα peer-to-peer δίκτυα και επειδή δεν έχει κεντρικό σημείο αποθήκευσης κάνει τις πληροφορίες του δικτύου αμετάβλητες. Ένα παράδειγμα peer-to-peer δικτύου είναι τα torrent στα οποία κατεβάζαμε ταινίες απευθείας από άλλους χρήστες που συμμετείχαν στο δίκτυο.

Η χρήση δικτύων και nodes σε κρυπτονομίσματα

Αυτές οι αποκεντρωμένες κρυπτo-οικονομίες είναι δομημένες με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας ενός πολύ απλό λόγου, να παραμείνουν πιστές στη φιλοσοφία τους στην ιδέα να έχουμε ένα νομισματικό σύστημα όπου όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι και δεν υπάρχει κυβερνητικό σχήμα το οποίο να μπορεί να καθορίσει την αξία του νομίσματος, τώρα εάν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα πως θα ενημερωνόταν όλο το σύστημα για οποιαδήποτε αλλαγή έχει συμβεί;
Το δίκτυο ακολουθεί ένα μοναδικό πρωτόκολλο ενημέρωσης …  σκεφτείτε το πώς διαδίδονται τα νέα… Ας πούμε ότι έστειλα 1 Bitcoin στον Γιάννη, οι κόμβοι που βρίσκονται πλησιέστερα σε αυτόν θα τον ενημερώσουν, έπειτα αυτοί οι κόμβοι θα πουν τα νέα στους κόμβους που βρίσκονται γύρο τους, και αυτοί αντίστοιχα στους πλησιέστερους σε αυτούς κόμβους, έτσι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να το ξέρουν όλοι πάνω στο δίκτυο.

Οπός είπαμε ένας κόμβος πάνω στο δίκτυο σημαίνει απλά έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο δίκτυο, έτσι έχουμε κρυπτονομίσματα όπως EOS, Cardano, Neo κλπ. που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο γιατί τα δίκτυα τους έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πρωτόκολλα συναίνεσης, οι κόμβοι πάνω σε αυτά τα Blockchain εκλεγούν leader nodes η super nodes, τα οποία είναι επικεφαλής της συναίνεσης και γενικής υγείας του δικτύου, αυτά τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι τα πιο αποκεντρωμένα συστήματα. Στην ουσία αυτή τη στιγμή στο σημείο που βρισκόμαστε, κατά κάποιο τρόπο τα κρυπτονομίσματα πρέπει να κάνουν την επιλογή ανάμεσα σε ταχύτητα και αποκέντρωση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here