Τι είναι ένα peer-to-peer (P2P) δίκτυο

0
2654

Τι είναι ένα peer-to-peer (P2P) δίκτυο

Ομότιμα (P2P) Δίκτυα

Τα ομότιμα δίκτυα (peer-to-peer/P2P) εμφανίστηκαν ως σημαντική τεχνολογική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, η ιδέα ξεκίνησε από τις τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού και επεκτάθηκε σε υπηρεσίες και πόρους που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα μας. Είναι άμεσα διαθέσιμα για το κοινό και ένα άτομο μπορεί να έχει άμεση αλληλεπίδραση με ένα άλλο χωρίς ενδιάμεσο, επίσης ο κώδικας μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί από οποιοδήποτε άτομο με γνώσεις προγραμματισμού.

Ένα peer-to-peer network είναι ένα από τα κλειδιά της τεχνολογίας του blockchain και μία τεράστια βελτίωση στο πώς αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας, το δίκτυο είναι μία ομάδα από συσκευές που ανταλλάζουν πληροφορίες, αυτές οι συσκευές μπορούν να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους τοπικά, με καλώδιο ή ασύρματα στο ίντερνετ.
Ένα παράδειγμα peer-to-peer δικτύου είναι τα torrent στα οποία κατεβάζαμε ταινίες απευθείας από άλλους χρήστες που συμμετείχαν στο δίκτυο.

Client-server Μοντέλο

Το πιο συνηθισμένο είδος δικτύου είναι το συγκεντρωτικό μοντέλο client-server, συνήθως είναι ένας ελεγχόμενος server από μία εταιρεία που διαχειρίζεται όλα τα αιτήματα και τις εργασίες που κάνουμε στο δίκτυο και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες που ανταλλάσσουμε. Επειδή όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε μία κεντρική αρχή αυτό το μοντέλο έχει σοβαρά προβλήματα, για παράδειγμα όλα τα προσωπικά μας δεδομένα μπορούν πολύ εύκολα μέσω ενός hack στον κεντρικό server να κλαπούν. Ο χρήστης δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στην προστασία του και κανείς δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ότι κάποιος που έχει πρόσβαση στο κεντρικό server της εταιρείας δεν θα έχει πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες.
Ένα παράδειγμα συγκεντρωτικoύ client-server δικτύου είναι (Amazon, Google , Facebook)

Η χρήση δικτύων και nodes σε κρυπτονομίσματα

Τα blockchain δίκτυα είναι διαφορετικά από τα παραδοσιακά client-server μοντέλα, επειδή δεν υπάρχει καμία κεντρική αρχή αποθήκευσης κανείς δεν μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα, αντιθέτως όλες οι πληροφορίες του δικτύου συνέχεια καταγράφονται και μεταφέρονται μεταξύ των συμμετεχόντων του δικτύου σε κρυπτογραφημένη μορφή οπου όλοι μοιράζονται τις ίδιες πανομοιότυπες αντιγραφές των πληροφοριών. Αυτοί οι συμμετέχοντες είναι γνωστοί ως κόμβοι (nodes ή peers). Η τεχνολογία του blockchain είναι χτισμένη πάνω στα peer-to-peer δίκτυα και επειδή δεν έχει κεντρικό σημείο αποθήκευσης κάνει τις πληροφορίες του δικτύου αμετάβλητες.

Αυτές οι αποκεντρωμένες κρυπτo-οικονομίες είναι δομημένες με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας ενός πολύ απλό λόγου. Nα παραμείνουν πιστές στη φιλοσοφία τους στο να έχουν ένα νομισματικό σύστημα όπου όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι χωρίς να υπάρχει κυβερνητικό σχήμα το οποίο να μπορεί να καθορίσει την αξία του νομίσματος. Τώρα εάν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα πως θα ενημερωνόταν όλο το δίκτυο για οποιαδήποτε αλλαγή έχει συμβεί;
Το δίκτυο ακολουθεί ένα μοναδικό πρωτόκολλο ενημέρωσης που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που διαδίδονται τα νέα… Ας πούμε ότι έστειλα 1 Bitcoin στον Γιάννη, οι κόμβοι που βρίσκονται πλησιέστερα σε αυτόν θα τον ενημερώσουν, έπειτα αυτοί οι κόμβοι θα πουν τα νέα στους κόμβους που βρίσκονται γύρο τους, και αυτοί αντίστοιχα στους πλησιέστερους σε αυτούς κόμβους, έτσι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να το ξέρουν όλοι πάνω στο δίκτυο.

Όπως είπαμε ένας κόμβος πάνω στο δίκτυο σημαίνει απλά έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο δίκτυο, έτσι έχουμε κρυπτονομίσματα όπως EOS, Cardano, Neo κλπ. που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο γιατί τα δίκτυα τους έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πρωτόκολλα συναίνεσης, οι κόμβοι πάνω σε αυτά τα Blockchain εκλεγούν leader nodes η super nodes, τα οποία είναι επικεφαλής της συναίνεσης και γενικής σωστής λειτουργείας του δικτύου, αυτά τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι τα πιο αποκεντρωμένα συστήματα. Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο και το γνωστό τρίλημμα των κρυπτονομισμάτων οπού πρέπει να κάνουν την επιλογή ανάμεσα σε ασφάλεια, ταχύτητα και αποκέντρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ