Ο Σατόσι εφηύρε το Bitcoin ως πρωτο ψηφιακό νομίσμα το 2008 σαν peer-to-peer ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών ,για να υπάρξουν τα ψηφιακά νομίσματα χρειαζόμαστε ένα δίκτυο πληρωμών με λογαριασμούς, χρηματικά ισοζύγια και συναλλαγές, αυτό είναι απλό να το καταλάβουμε…

Tο κύριο πρόβλημα όμως που έχει κάθε δίκτυο να λύσει είναι να εμποδίσουν το (double spending) να εμποδίσουν δηλαδή την ίδια ποσότητα χρημάτων να χρησιμοποιηθεί για παραπάνω από μία συναλλαγή, αυτό γίνεται συνήθως από έναν κεντρικό server για παράδειγμα τράπεζα, που κρατάει αρχείο όλων των συναλλαγών καθώς και το χρηματικό ισοζύγιο. Σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ομως δεν υπάρχει αυτός ο server οπότε χρειαζόμαστε το ίδιο το δίκτυο να κάνει αυτή τη δουλειά, έτσι για να γίνει αυτό κάθε peer του δικτύου θα πρέπει να έχει όλη την λίστα συναλλαγών που έχουν γίνει ώστε να ελεγχθούν αν οι μελλοντικές συναλλαγές είναι έγκυρες.

Για κάθε συναλλαγή που γίνεται πρέπει να υπάρχει η απόλυτη συμφωνία του δικτύου, έστω και μία διαφωνία κάνει όλη την συναλλαγή να ακυρώνεται. Μέχρι στιγμής κανείς δεν ήξερε να το κάνει αυτό μέχρι που ο Satoshi δημιούργησε το πρώτο κρυπτονόμισμα που είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος.

Ας δούμε ένα παράδειγμα συναλλαγών στο δίκτυο μία συναλλαγή είναι ένα αρχείο που λέει για παράδειγμα ότι ο Νίκος έδωσε ένα bitcoin στον Γιάννη, και αυτό υπογράφεται ψηφιακά από τον Νίκο. Όταν γίνει αυτό η συναλλαγή μεταφέρεται στο δίκτυο και στέλνεται από τον έναν peer (υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο) στον άλλων (peer-to-peer network), μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η συναλλαγή ολοκληρώνεται, αυτοί που μπορούν να επιβεβαιώσουν την συναλλαγή αν είναι έγκυρη και μπορεί να ανέβει στο δίκτυο είναι οι miners. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ένα δίκτυο να λειτουργήσει ανεξάρτητα και να διατηρήσει τη νομιμότητα ολόκληρης της ιστορίας των συναλλαγών του.

Επιγραμματικά τι είναι τα κρυπτονομισματα

  • Τα κρυπτονομισματα είναι ένα διαδικτυακό μέσο ανταλλαγής που χρησιμοποιεί τις αρχές της κρυπτογραφίας για να πραγματοποιήθουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
  • Tα κρυπτονομίσματα βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του blockchain για να παραμείνουν αποκεντρωμένα διαφανή και αμετάβλητα.
  • Το πιο σημαντικό στοιχείο της κρυπτόοικονομίας είναι ότι δεν ελέγχεται από καμιά κεντρική αρχή. Η αποκεντρωμένη φύση του blockchain κάνει την κρυπτόοικονομία θεωρητικά ανεπηρέαστη από τους συνηθισμένους τρόπους που το κράτος επεμβαίνει η έχει τον έλεγχο της οικονομίας.
  • Τα κρυπτονομισματα μπορούν να σταλθούν άμεσα μεταξύ δύο μερών με τη χρήση ιδιωτικών ή δημόσιων κλειδιών. Αυτές οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν με ελάχιστο κόστος γλιτώνοντας τους χρήστες από το κόστος συναλλαγής των τραπεζών ή οποιοδήποτε μεσάζοντα.

Βασικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κρυπτονομίσματα

  • Μη αναστρέψιμα : μετά την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από κανέναν, εάν στείλεις νομίσματα σε λάθος διεύθυνση εάν χάσεις τους κωδικούς από το πορτοφόλι σου ή αν στα κλέψουν επειδή δεν έχεις πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κανείς δεν μπορεί να σου τα επιστρέψει πίσω.
  • Ανώνυμα: τα νομίσματα σου τα στέλνεις η τα δέχεσαι από μία ηλεκτρονική διεύθυνση που αποτελείται από ένα άθροισμα αριθμόν καί χαρακτήρων, είναι αδύνατον κάποιος να βρει την πραγματική σου ταυτότητα μέσα από αυτές τις διευθύνσεις.
  • Γρήγορα και παγκόσμια: οι συναλλαγές γίνονται σχεδόν στιγμιαία στο δίκτυο και επιβεβαιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, το πού βρίσκεσαι τη στιγμή της συναλλαγής δεν αποτελεί καμία σχέση καθώς δεν υπάρχει διαφορά αν η συναλλαγή έχει να κάνει με κάποιον που βρίσκεται μπροστά σου ή με κάποιον που βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο.
  • Ασφαλές: τα κρυπτονομισματα σου αποθηκεύονται σε ένα δημόσιο κλειδί βασισμένο στις αρχές της κρυπτογραφίας, και κανείς μα κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει στην bitcoin διεύθυνσή σου αν έχεις προσέξει με την ιδιωτικότητα σου.
  • Δεν χρειάζονται άδεια: δεν χρειάζεται να πάρεις την άδεια από κανέναν για να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα σου, είναι ένα ανοιχτό λογισμικό που τρέχει στο διαδίκτυο και μπορείς να δέχεσαι ή να στέλνεις στον οποιονδήποτε αρκεί να έχεις την κρυπτογραφημένη διεύθυνσή του.

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι νέος και πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενος, κάθε μέρα δημιουργούνται και νέα κρυπτονομίσματα με την υπόσχεση καινοτομιών που θα αλλάξουν τον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά έχουν αποτύχει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τις οικονομικές απώλειες των επενδυτών, όπως σε όλους τους χώρους υπάρχουν τα σωστά project, τα scam project , τα project που έχουν μοναδικές ιδέες και όλη τη θέληση αλλά μία άπειρη ομάδα πάνω σε μία ανεξερεύνητη τεχνολογία, πάντα η τεχνολογία είναι για να μας βοηθήσει, σκοπός δικός μας είναι να μαθαίνουμε από αυτή και να την χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.