Το blockchain είναι ένα αδιάφθορο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο για οικονομικές συναλλαγές, που μπορεί να προγραμματιστεί να καταγράφει όχι μόνο χρηματικές συναλλαγές αλλά ουσιαστικά οτιδήποτε έχει αξία και να τα διανέμει σε ενα δίκτυο ανεξάρτητων χρηστών που αποθηκεύουν και μοιράζονται πληροφορίες.

Yπάρχουν πολλά είδη διαφορετικών blockchain

Public blockchain: Τα δημόσια blockchain όπως είναι το bitcoin έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως αποκεντρωμένα, χωρίς κανένα άτομο ή οργανισμό να ελέγχει τις συναλλαγές που καταγράφονται στο blockchain ή τη σειρά με την οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία. Είναι ανθεκτικά στη λογοκρισία καθώς είναι ανοιχτά στον οποιονδήποτε να συμμετέχει ανεξαρτήτου περιοχής και εθνικότητας, και συνήθως έχουν κάποιο κρυπτονόμισμα σχεδιασμένο να επιβραβεύει τους συμμετέχοντες του δικτύου.

Private blockchains: Σε αυτού του είδους τα blockchain όπως είναι το Hyperledger οι συμμετέχοντες χρειάζονται συγκατάθεση για να συμμετάσχουν στα δίκτυα και οι συναλλαγές είναι διαθέσιμες μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων του δικτύουθυμίζουν  συγκεντρωτικά μοντέλα και όχι αποκεντρωμένα όπως τα δημοσία blockchain.

Hybrid blockchains: Συνδυάζουν τα οφέλη ιδιωτικού απορρήτου ενός εξουσιοδοτημένου και ιδιωτικού blockchain με τα οφέλη ασφάλειας και διαφάνειας ενός δημόσιου blockchain. Αυτό δίνει στις επιχειρήσεις σημαντική ευελιξία να επιλέγουν ποια δεδομένα θέλουν να κάνουν δημόσια και διαφανή και ποια δεδομένα θέλουν να διατηρήσουν ιδιωτικά.

Και οι τρεις τύποι blockchain χρησιμοποιούν τις μεθόδους της κρυπτογραφίας για να επιτρέπουν στους συμμετέχοντες οποιουδήποτε δικτύου να μπορούν να διαχειρίζονται το αρχείο με έναν ασφαλή τρόπο χωρίς να χρειάζεται κάποια κεντρική αρχή να επιβάλλει νομοθεσίες.

Η αφαίρεση της κεντρικής αρχής από την κεντρική δομή του blockchain είναι από τα πιο σημαντικά προτερήματα, το blockchain δημιουργεί μόνιμα αρχεία και ιστορίες συναλλαγών αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η παραμονή των αρχείων βασίζεται στην υγεία του δικτύου, στη γλώσσα του blockchain αυτό σημαίνει ότι αν μία μεγάλη μερίδα της κοινότητας θέλει να αλλάξει τις πληροφορίες που είναι γραμμένες στον κώδικα του θα μπορούσε. Αυτό είναι γνωστό και ως 51% επίθεση. Μικρότερα δίκτυα με λίγoτερα ανεξάρτητα άτομα που προστατεύουν το δίκτυο είναι ευάλωτα σε τέτοιου είδους επιθέσεις μίας που δεν θα χρειαζώταν ιδιαίτερη προσπάθεια καθος πανισχυροι miners θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό για να κερδίσουν παραπάνω κρυπτονομισματα.

Το blockchain δεν έχει κόστος συναλλαγής ( έχει κόστος υποδομής αλλά όχι συναλλαγής). στην ουσία περνάμε πληροφορίες από τον Α στο Β με ένα εξολοκλήρου αυτόματο και ασφαλές τρόπο. Ένα μέρος της συναλλαγής συμμετέχει στη διαδικασία για να δημιουργήσει ένα μπλοκ, αυτό το blog πρέπει να επικυρωθεί από χιλιάδες ή μπορεί ακόμα και εκατομμύρια υπολογιστές κατανεμημένους στο δίκτυο ώστε να προστεθεί στην αλυσίδα, δημιουργώντας έτσι όχι απλά ένα μοναδικό αρχείο αλλά ένα αρχείο που έχει μία μοναδική ιστορία, τα μπλοκ αυτά είναι κρυπτογραφημένα με τον αλγόριθμο SHA-256 ο οποίος κρυπτογραφεί και κατακερματίζει την πληροφορία του blog με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αναστρέψιμος, είτε καταχωρήσουμε ολόκληρο κείμενο είτε μία πρόταση σαν πληροφορία το αποτέλεσμα του αλγόριθμου θα είναι ένα σύνολο αριθμών και χαρακτήρων με συγκεκριμένο μέγεθος(32-256 bit). Κάθε μπλοκ που δημιουργείται συνδέεται κρυπτογραφικά με το επόμενο και αυτό γίνεται συνέχεια μέχρι που δημιουργείται ολόκληρη η ιστορία της αλυσίδας, αν κάποιος θελήσει να αλλάξει ένα από αυτά τα μπλοκ εκτός ότι πρέπει να καταβάλλει απίστευτη προσπάθεια για να τα καταφέρει θα πρέπει στη συνέχεια να αλλάξει και όλα τα υπόλοιπα μπλοκ της αλυσίδας πισο απο αυτό πράγμα που το καθιστά αδύνατο.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα ας σκεφτούμε μία αεροπορική εταιρεία, μπορούμε να αγοράσουμε τα εισιτήρια μας μέσα από μια εφαρμογή ή από κάποιο ιστότοπο, όταν κάνουμε αυτή τη συναλλαγή η τράπεζα παίρνει ένα μικρό μερίδιο για τη συμμετοχή της στο να μεταφέρει τα χρήματα από εμάς στην εταιρεία, τώρα αν υποθέσουμε ότι αεροπορική αυτή εταιρεία μεταφερθεί και λειτουργεί πάνω σε ένα  δικό της δίκτυο Blockchain, όταν θα κάνουμε την πληρωμή δεν θα υπάρχει κάποιος μεσάζοντας να πάρει επιπλέον χρήματα όπως η τράπεζα στο προηγούμενο παράδειγμα.

Επίσης εδώ ξεκινά και η εταιρεία να έχει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας καθώς πλέον το εισιτήριο μεταφράζεται ως Block που ανήκει σε ένα Blockchain δίκτυο εισιτηρίων. Έτσι ακριβώς όπως λειτουργεί το bitcoin πού η κάθε συναλλαγή είναι μοναδική καθώς ανεξάρτητα επαληθεύσιμη και αμετάβλητη, έτσι είναι πλέον είναι και το εισιτήριο, με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι το εισιτήριο-Block δεν είναι πλέον ένα απλό εισιτήριο αλλά είναι ένα αρχείο όλων των πληροφοριών της αεροπορικής εταιρείας, όπως είναι το δίκτυο των αεροπλάνων της ,των εισιτηρίων καθώς και των ημερομηνιών και προορισμών όλων των πτήσεων που έχουν γίνει μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή στην εταιρεία.
Κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι άμεσα χρήσιμο σε μια αεροπορική εταιρία, αλλά μπορεί να έχει εφαρμογές σε οποιαδήποτε εταιρία που η διαφάνεια την βοηθάει να έχει καλύτερη εξέλιξη, όπως για παράδειγμα εταιρίες τροφίμων που ο καταναλωτής θα θέλει να είναι 100% σίγουρος για τα χαρακτηριστικά του φαγητού που φτάνει στο τραπέζι του χωρίς να έχει αμφιβολίες για τις συνθήκες ή την προέλευση του.

Όπως στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε πως μπορούμε να διώξουμε τους μεσάζοντες ανάμεσα στην εταιρεία και στον πελάτη αυτό μπορεί να έχει εφαρμογές στο οτιδήποτε συμμετέχει ένας μεσάζοντας, για παράδειγμα μπορεί να καταργηθεί οποιαδήποτε συνδρομή σε πλατφόρμες με πνευματικά δικαιώματα όπως Amazon, Netflix, Spotify η μεσαζόντων όπως είναι η mastercard , PayPal η ακόμα και τράπεζα.

Εδώ ερχόμαστε στο ποιες είναι οι ιδιότητες αυτή της τεχνολογίας που την κάνουν να ξεχωρίζει και να απειλεί όλα αυτά τα παραδοσιακά μοντέλα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της είναι η αποκέντρωση όλα τα παραδοσιακά κεντρικά συστήματα που μας εξυπηρετούν μέχρι σήμερα έχουν πολλά τρωτά σημεία, επειδή είναι κεντρικά όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα σημείο, αυτό τα καθιστά εύκολο στόχο για κάποιον που έχει πρόσβαση στον κεντρικό server είτε επειδή είναι δικός του είτε μέσω μιας κακόβουλης επίθεσης από κάποιον χάκερ να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει αυτός, επίσης σε κάποια αναβάθμιση θα πρέπει να σταματήσει προσωρινά όλο το σύστημα, ή στην περίπτωση που ο κεντρικός server κλείσει δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας.

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η διαφάνεια,ενω η ταυτότητα ενός ατόμου κρύβεται πίσω από μία σύνθετη κρυπτογραφία, εκπροσωπείται μόνο από τη διεύθυνσή του, εξακολουθούμε να μπορούμε να δούμε όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να ξέρουμε την πραγματική ταυτότητα του ατόμου.

Και τρίτο χαρακτηριστικό είναι η αμετάβλητοτιτα το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που εισέλθει κάτι στο blockchain κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει.

Το blockchain έχει μπει ριζικά στη ζωή μας ακόμα κι αν εμείς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολουνται με αυτή την τεχνολογία και προσπαθούν να βρουν εκατομμύρια εφαρμογές που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο οικονομικά αλλά σε όλους τους τομείς. Ακόμα και αυτοί που ασχολούνται με το blockchain από την ώρα που δημιουργήθηκε κανείς δεν μπορεί να πει τι είναι με ακρίβεια ή να περιγράψει τις δυνατότητές του οι οποίες είναι απεριόριστες. Το πρόβλημα με αυτή την τεχνολογία είναι ότι τη μία μέρα δεν υπήρχε και την άλλη μέρα βρήκαμε μία τεχνολογία στην τελική της μορφή, κανείς δεν είχε το χρόνο να το δει αυτό να εξελίσσεται να το κατανοήσει και να μπορεί να το εξηγήσει, δεν μπήκε σταδιακά στη ζωή μας για να το γνωρίσουμε αλλά ήρθε κάτι στιγμιαία και ολοκληρωμένο, είναι σαν να πάρουμε έναν άνθρωπο από το μεσαίωνα και να του δείξουμε το metro, όταν τον στείλουμε πίσω στην εποχή του και του ζητήσουμε να περιγράψεις τι είδε δεν θα ξέρει τι να πει θα μιλάει για ένα σιδερένιο φίδι το οποίο σέρνεται με τεράστια ταχύτητα στο έδαφος και κάνει έναν εκκωφαντικό θόρυβο, ενώ αν ο άνθρωπος αυτός περάσει τα στάδια του τροχού του ηλεκτρισμού των αυτοκινήτων των ατμομηχανών θα του είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει τι είναι αυτό που είδε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε για το πώς μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η τεχνολογία και να περιμένουμε να δούμε την απίστευτη εξέλιξη της.