Τι ακριβώς είναι ένα Hardware Wallet και τι κάνει;

Ένα Hardware Wallet κρυπτονομισμάτων είναι μια φυσική συσκευή που έχει κατασκευαστεί για να αποθηκεύει τα ιδιωτικά κλειδιά μας. Τα ιδιωτικά κλειδιά είναι ο μόνος τρόπος να μπούμε στο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων μας. Αυτές οι συσκευές είναι συνήθως στο μέγεθος ενός usb stick και είναι κατασκευασμένα για να αποθηκεύουν τα κλειδιά μας εκτός σύνδεσης.

Τα πορτοφόλια έχουν δύο κατηγορίες: hot και cold. Αυτό το άρθρο επικεντρώνετε στα cold πορτοφόλια, δηλαδή ένα πορτοφόλι που δεν συνδέεται με το Διαδίκτυο, ένα hot πορτοφόλι συνδέεται στο διαδίκτυο.

Για να κατανοήσουμε την αξία ενός Hardware Wallet ας υποθέσουμε ότι όλα τα νομίσματά μας κάθονται σε ένα ανταλλακτήριο όπως Coinbase ή οποιοδήποτε άλλο, η πλατφόρμα ενεργεί όπως ένας παραδοσιακός χρηματιστής, κατέχει περιουσιακά στοιχεία και διευκολύνει τις συναλλαγές.

Τα ανταλλακτήρια είναι σαν μια γιγαντιαία αγορά, όταν αποσύρετε τα κρυπτονομισμάτα σας σε ένα Hardware Wallet, απομακρύνετε αποτελεσματικά τα χρήματα από την εν λόγω αγορά και τοποθετείτε τα σε ένα “ασφαλές μέρος” που μεταφέρετε μαζί σας. Αυτό το “ασφαλές μέρος” δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και προστατεύετε από λέξεις ασφαλείας πού μόνο εσείς γνωρίζετε.

Τα Hardware wallet δεν είναι τέλεια έχουν υπέρ και τα κατά.

Πλεονεκτήματα:

 • Αποθηκεύετε τα κρυπτονομίσματα σας εκτός σύνδεσης
 • έχει Pin και passphrase ως μέτρο προστασίας
 • Δεν επηρεάζετε από κακόβουλο λογισμικό και ιούς
 • Ιδανικά για την αποθήκευση μεγάλης αξίας κρυπτονομισμάτων
 • Ανακτάται ακόμη και αν χάσετε τη συσκευή (μέσω seed ανάκτησης)

Μειονεκτήματα:

 • Συνήθως ακριβά
 • Λιγότερο βολικά για καθημερινό trading

Trezor

Το Trezor είναι ουσιαστικά ένα offline πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους χρήστες να κρατήσουν τα νομήσματα τους ασφαλείς. Λειτουργεί ως cold συσκευή αποθήκευσης, που σημαίνει ότι είναι πάντα εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, παρέχει μεγάλη ευελιξία και εύκολη συνδεσιμότητα όταν προκύπτει η ανάγκη ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Σημειώνεται από πολλούς ότι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο αποθήκευσης για bitcoin.

Ledger

Το Ledger είναι ένα πορτοφόλι που έρχεται σε σχήμα USB. Έχει σχεδιαστεί με αξιόλογα χαρακτηριστικά ασφάλειας και είναι εξαιρετικό για την αποθήκευση ψηφιακών στοιχείων και την παροχή ασφαλούς τρόπου εκτέλεσης ψηφιακών πληρωμών. Το Ledger είναι συμβατό με οποιοδήποτε σύγχρονο υπολογιστή.

Εμφάνιση των Συστημάτων

Το Trezor είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Αντίθετα, το USB Ledger είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα παρέχοντας μέγιστη αντοχή σε βλάβες. Ενώ και τα δύο είναι αρκετά ανθεκτικά σε ζημιές, είναι ασφαλές να πούμε ότι η δομή του Ledger από ανοξείδωτο χάλυβα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, το Ledger φαίνεται πιο κομψό από το Trezor!

Και οι δύο συσκευές διαθέτουν δύο κουμπιά που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση λογισμικού του crypto πορτοφολιού. Κάθε μία από τις συσκευές έρχεται με θύρες USB και οθόνες μικρού μεγέθους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οθόνη του Trezor είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει το Ledger. Εκτός από το μέγεθος της οθόνης, το Trezor γενικά είναι μεγαλύτερο από το Ledger. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην απόδοση. Δεδομένου ότι και οι δύο συσκευές αποθήκευσης έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση, θα είναι χρήσιμο να ψάξουμε αυτά τα δύο βαθύτερα και να τα αναλύσουμε.

Trezor

Το Trezor έρχεται σε ένα μικρό τετράγωνο κιβώτιο το οποίο φέρει μια σφραγίδα ασφαλείας για να μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το προϊόν δεν έχει παραβιαστεί. Στο εσωτερικό του θα βρείτε τη συσκευή που είναι επενδυμένη σε μαύρο αφρό με έναν ιμάντα για να την κρεμάσετε. Περιλαμβάνει επίσης ένα καλώδιο USB για σύνδεση στον υπολογιστή σας, μια κάρτα χειρισμού χρήστη, 2 κάρτες ανάκτησης λέξεων και ορισμένα αυτοκόλλητα με ετικέτα Trezor.

Περιεχόμενα κουτιού:

 • Trezor
 • Strap
 • USB Cable
 • Instruction Card
 • x2 Recovery Seed Cards

Ledger

Με το Ledger θα λάβετε το ίδιο πράγμα, περιλαμβάνει ένα καλώδιο USB για εύκολη σύνδεση με τον υπολογιστή σας, μια αλυσίδα κλειδιού και ένα κορδόνι θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τη συσκευή για το άτομό σας, καθώς και οδηγίες και μια κάρτα για τις λέξεις σας.

Περιεχόμενα κουτιού:

 • Ledger
 • USB Cable
 • Key Chain
 • Lanyard
 • Instruction Card
 • Recovery Card
Bitcoin cryptonomismata Cryptocurency blockchain Ledger Trezor E-Book celsius crypto.com

Χρησιμοποιώντας τις Συσκευές

Το Trezor είναι συμβατό με υπολογιστές κινητά και tablet. Υποστηρίζει MacOS, Windows και Linux και είναι επίσης συμβατό με όλες τις συσκευές Android όπου είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Υπάρχουν επίσης επεκτάσεις Google Chrome για το Trezor που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση του gadget και των δεδομένων που έχουν τοποθετηθεί σε αυτό. Το περιβάλλον του πορτοφολιού Trezor είναι καθαρό και καλά σχεδιασμένο, σας επιτρέπει να βλέπετε συναλλαγές με καρτέλες αποστολής και λήψης στην κορυφή και ένα drop-down μενού στην επάνω αριστερή πλευρά για να μεταβείτε ανάμεσα σε κρυπτονομίσματα.

Το Ledger είναι συμβατό με MacOS, Linux, Windows, ακόμα και Chrome OS. Το περιβάλλον του πορτοφολιού Ledger είναι και πάλι πολύ όμορφο σχεδιασμένο και εύκολο στη χρήση, με όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία που θα χρειαστείτε άμεσα προς χρήση.

Το θετικό με τη χρήση αυτών των συσκευών είναι το γεγονός ότι μπορείτε να έχετε τα περισσότερα (αν όχι όλα) κρυπτονομίσματα σας σε ένα μέρος και να έχετε πρόσβαση από μια οθόνη, πολύ καλύτερα από το να έχετε πολλά διαφορετικά λογισμικά πορτοφολιών εγκατεστημένα και να χρησιμοποιείτε διαφορετικά πορτοφόλια για συναλλαγές. Το γεγονός ότι το Trezor όσο και το Ledger είναι εμφανισιακά όμορφα και ελκυστικά για χρήση είναι ένα μεγάλο μπόνους, χρησιμοποιώντας ένα από αυτά θα κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που χρησιμοποιείτε και αλληλεπιδράτε με τις επενδύσεις σας.

Εγκατασταση

Η διαδικασία εγκατάστασης και για τις δύο συσκευές είναι σχεδόν ίδια. Το Trezor και το Ledger απαιτούν να ορίσετε έναν κωδικό PIN ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας. Αν κάποιος κλέψει τη συσκευή σας, θα έχει πολύ δύσκολα πρόσβαση σε αυτή λόγω της ενίσχυσης του κωδικού PIN. Αν κάποιος κάνει περισσότερες από τρεις εσφαλμένες προσπάθειες, η συσκευή διαγράφει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει πλήρης υποστήριξη με τις λέξεις ανάκτησης. Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, οι συσκευές εμφανίζουν τις λέξεις ανάκτησης μόνο στην συσκευή όταν δημιουργούμε το πορτοφόλι μας και ποτέ σε οθόνη υπολογιστή. Επομένως αν ο υπολογιστής έχει ιούς κανείς δε θα μπορεί να δει και να κλέψει τις λέξεις ασφαλείας του πορτοφολιού μας.

Οι περισσότερες λειτουργίες ελέγχονται από τα κουμπιά που είναι τοποθετημένα στις συσκευές Ledger και Trezor. Τα κουμπιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετακινηθούμε στα μενού ή να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή στοιχείων. Και οι δύο συσκευές καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα χωρίς να συνδεθούν με έναν υπολογιστή μέσω ενός σωστού κωδικού PIN.

Συμπέρασμα

 • Και οι δύο συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή ή τη λήψη κρυπτονομισμάτων, την προβολή όλων των πληροφοριών και λειτουργιών και την παρακολούθηση των συναλλαγών στην οθόνη.
 • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόστος και των δυο συσκευών ξεκινούν από 60 €.
 • Το Trezor διαθέτει ελαφρώς καλύτερο λογισμικό πορτοφολιών ενώ  Το Ledger υποστηρίζει περισσότερα κρυπτονομίσματα,
 • Εάν ένα πορτοφόλι χαθεί ή καταστραφεί, μπορεί να ανακτηθεί χωρίς να χρειάζεται να συνδέσετε τη παλιά συσκευή σε υπολογιστή.

Είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε την καλύτερη συσκευή αλλά και οι δύο σίγουρα αξίζουν τα χρήματα τους.