Τι είναι το KYC – Know Your Customer

0
1664

Τι είναι το KYC – Know Your Customer

Το KYC είναι μια διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων που εφαρμόζετε συνήθως από τράπεζες και εταιρείες για την επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός χρήστη ώστε να υπάρχει γνώση της ποιότητας και ακεραιότητα των πελατών, αυτή η διαδικασία επιβάλετε από τις ρυθμιστικές αρχές για λόγους ασφαλείας όπως την αποφυγή από ηλεκτρονικές απάτες και αποτροπή ενεργειών όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τι χρειάζετε συνήθως για να ολοκληρώσετε την επαλήθευση KYC

Το πρώτο είναι η επιλογή παρουσίασης κάποιων έγγραφων για την ταυτοποίηση των στοιχειών όπως:

  • Αστυνομική Ταυτότητα (Δύο όψεις)
  • Διαβατήριο
  • Δίπλωμα Οδήγησης

Στη συνέχεια η παρουσίαση κάποιου έγγραφου που να αναφέρει την διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας

  • Εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου έτους.
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από ΚΕΠ ή Δήμο, ή Αστυνομικό Τμήμα.
  • Πρόσφατο καταστατικό (εντός 3 μηνών) του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο να αναφέρονται όλα σας τα στοιχειά καθώς και η διεύθυνση κατοικίας.

Στη συνέχεια μπορεί να ζητηθούν επιπλέων βήματα όπως μια φωτογραφία του πελάτη, μια φωτογραφία του πελάτη να κρατά την ταυτότητα του ή να κρατά ένα χαρτί με μια σύντομη χειρόγραφη φράση ως επιβεβαίωση ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο.

Προβληματισμοί για το KYC

Το σημαντικότερο πρόβλημα με τη διαδικασία KYC και την κρυπτογράφηση είναι ότι η κρυπτογράφηση από τον πυρήνα της είναι αποκεντρωμένη. Η φύση του KYC της ταυτοποίησης και της ρύθμισης, είναι ακριβώς το αντίθετο της αποκέντρωσης. Ωστόσο, είναι κατανοητό από μεγάλες πλατφόρμες συναλλαγών, όπως η Binance το crypto.com ή coinbase, ότι το KYC είναι απαραίτητο για την συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με την πτυχή της αποκέντρωσης. Είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο της «γκρίζας ζώνης» να συμμορφώνονται οι οικονομικές πλατφόρμες με κεντρικές ενέργειες όπως αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ