Aptos (APT) Ανάλυση

0
660

Aptos Ανάλυση

Τι είναι το Aptos;

Το Aptos είναι ένα layer 1 blockchain που προσφέρει ασφάλεια, επεκτασιμότητα και υποδομές οι οποίες είναι η βάση για ένα αναβαθμισμένο Web 3.0. Όλα τα blockchain έχουν να κάνουν την επιλογή ανάμεσα σε ασφάλεια, αποκέντρωση και ταχύτητα συναλλαγών με χαμηλές χρεώσεις, αυτό είναι επίσης γνωστό και ως το τρίλημμα του blockchain, τα περισσότερα blockchain επιτυγχάνουν μόνο δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά θυσιάζοντας το άλλο. Τα καινούργια blockchain όπως το Aptos προσπαθούν συνεχώς να το αλλάξουν αυτό κάνοντας μια προσπάθεια για ένα τέλειο blockchain.

Ίδρυση του Aptos

Το Aptos ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Meta (δηλαδή Facebook): τον Mo Shaikh ως CEO της Aptos και τον Avery Ching ως CTO με σκοπό να δημιουργήσουν το τέλειο blockchain με την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Πριν ακόμα το Aptos λανσάρει το κύριο δίκτυο του στις 17 Οκτωβρίου 2022, είχε ήδη ξεχωρίσει με μια δυνατή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη φήμη ότι είναι το καλύτερο blockchain δίκτυο και να διαφημίζετε ως ο αντικαταστάτης του Solana.

Με την ανάπτυξη του έργου να ξεκινά από το 2018, η ομάδα του Aptos έχει αφιερώσει πάνω από τρία χρόνια χτίζοντας και βελτιώνοντας τις προγραμματιστικές βάσεις για να εξασφαλίσει όχι μόνο το επιτυχημένο ξεκίνημα αλλά και ένα ικανό blockchain σε επίπεδο επιχείρησης. Η ομάδα έχει συγκεντρώσει 350 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από μια σειρά επενδυτικών εκστρατειών με μεγάλα Big Tech ονόματα όπως Andreessen Horowitz, Tiger Global, Multicoin, Three Arrows, FTX, Coinbase και Binance.

Η μεγάλη επένδυση της ftx στο Aptos φαίνεται να έκανε την binance να έχει μια πιο επιθετική αγορά ως προς αυτό καθώς ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσει ένα επιπλέον άγνωστο ποσό στα Aptos labs τον Σεπτέμβριο, ορισμένοι το θεώρησαν ως σημάδι ότι το Aptos έχει σοβαρές δυνατότητες αλλά η αλήθεια βρίσκετε κάπου στη μέση, η μάχη αυτή ανάμεσα στα VC (venture capital) έχει νόημα όταν σκεφτούμε ότι το Aptos χρησιμοποιεί Proof Of Stake για την επαλήθευση συναλλαγών του δικτύου, αυτό σημαίνει ότι όποια οντότητα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του Aptos έχει και τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω στο δίκτυο του. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην περίπτωση που το Aptos blockchain πετύχει και γίνει ένα τεράστιο οικοσύστημα όπως το Ethereum. Τώρα είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης του APTOS το Three Arrows Capital και το FTX βάρεσαν κανόνι πρόσφατα και είναι κάτι το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές APTOS.

Ποιά η σχέση του Aptos με το Facebook

Όλοι Θυμόμαστε το όραμα του Meta (facebook) με την δημιουργία του δικού τους κρυπτονομίσματος με το όνομα Diem (παλαιότερα ονομαζόταν «Libra»), ένα αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών που σκοπό είχε να συνδέσει τον κόσμο μέσω μιας χρηματοοικονομικής υποδομής όπου θα έδινε την δυνατότητα τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικά συστήματα. Η ομάδα που το επιδίωξε αυτό, ως επικεφαλής του έργου είχε τους ιδρυτές του Aptos Avery Ching και ο Mo Shaikh.

Το έργο του Zuckerberg παρά την συνεργασία με ηγετικά ονόματα στον χώρο της τεχνολογίας δεν κατάφερε να συνεχίσει μετά από αυστηρούς νομοθετικούς περιορισμούς αλλά η ομάδα που σχετιζόταν με αυτό έχοντας ήδη εμπειρία στη γλώσσα προγραμματισμού Move που είχε αναπτύχθηκε ειδικά για το Diem, είχε ήδη ξεκινήσει να χτίζει την Aptos blockchain.

Η ομοιότητα στις ομάδες ανάπτυξης είναι και το μόνο κοινό που έχουν το Diem με το Aptos. Ο ιδρυτές του Aptos και οποιοσδήποτε άλλος πρώην υπάλληλος της Meta εντάχθηκε στην ανάπτυξη του, θα χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους για να προωθήσουν την ανάπτυξη μιας φθηνής και επεκτάσιμης πλατφόρμας που υποστηρίζει αποκεντρωμένες εφαρμογές μέσω τεχνολογίας έξυπνων συμβολαίων. Αυτή τη στιγμή αποτελείτε από μια ομάδα άνω των 350 προγραμματιστών.

Aptos Blockchain

Γλώσσα προγραμματισμού MOVE

Όπως είπαμε το blockchain Aptos χρησιμοποιεί μια ευέλικτη γλώσσα προγραμματισμού την (Move), Η Move είναι μια προηγμένη γλώσσα προγραμματισμού με ειδικές δυνατότητες στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων και αλγορίθμων με τους οποίους και χτίστηκε ο πυρήνας του Aptos, (είναι ακριβώς όπως η Solidity για το Ethereum).

Το Aptos έχει τη δική του Move Virtual Machine (MVM) η οποία λειτουργεί ακριβώς όπως η EVM για το Ethereum. Η MVM όχι μόνο επιτρέπει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση έξυπνων συμβολαίων με το APTOS Blockchain αλλά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εκτέλεσης κώδικα που διευκολύνει τους προγραμματιστές να χτίσουν ή να μεταφέρουν τα έξυπνα συμβόλαια χωρίς να χρειάζεται να ξαναγράψουν τον κώδικα από την αρχή.
Η MVM μετατρέπει τα Move modules σε ψηφιά byte που μπορούν να κατανοηθούν από τη blockchain του Aptos. Τα Move modules είναι κομμάτια κώδικα που παρέχουν οδηγίες για την δομή και τις λειτουργίες στο Aptos blockchain και λειτουργούν όπως τα έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum.

Πώς η Aptos χειρίζεται τα δεδομένα Block

Εκτός από την ευελιξία και τα πρωτόκολλα του Move, το Aptos χειρίζεται τα δεδομένα των μπλοκ δίνοντας έμφαση στη ταχύτητα, παίρνει το σύνολο τον δεδομένων και το χρησιμοποίει ως προσωρινή μνήμη για το επόμενο μπλοκ που θα εκτελεστεί. Ένας τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω ενός μηχανισμού ταυτόχρονης και ομαδικής επεξεργασίας δεδομένων. Το blockchain Aptos χειρίζεται τη μετάδοση συναλλαγών, την σειρά και την αποθήκευση των δεδομένων ταυτόχρονα. Αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται παράλληλα και εξοικονομούν πολύ χρόνο στο σύστημα. Ο ταυτόχρονος χειρισμός δεδομένων παράλληλης λειτουργίας κάνει το blockchain της Aptos τουλάχιστον 16 φορές πιο γρήγορο από τα blockchain που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία.

Επιπλέον, οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται σε παρτίδες. Για να γίνει αυτό, το blockchain Aptos δημιουργεί μια σειρά από συναλλαγές σε στάδια και επεξεργάζεται κάθε ένα από αυτά τα στάδια ταυτόχρονα. Οι συναλλαγές που δεν πληρούν ορισμένα όρια (όπως ανεπαρκείς χρεώσεις) αφαιρούνται γρήγορα από την σειρά εκτέλεσης για να διασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές που πληρούν τις προϋποθέσεις εκτελούνται ταχύτερα.

Διακυβέρνηση Aptos

Το blockchain Aptos εκτελεί τον αλγόριθμο συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS) BFT (Byzantine Fault Tolerance). Ο αλγόριθμος PoS προτιμάται γενικά ως ένα σύστημα που υποστηρίζει την επεκτασιμότητα. Όπως και στα άλλα PoS blockchains, οι επικυρωτές στο δίκτυο Aptos μέσο του staking, πρέπει να κλειδώσουν ένα ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για να συμμετέχουν στην επαληθεύσει των δεδομένων ενός μπλοκ εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια του δικτύου.

Οι κόμβοι Aptos είναι δύο τύπων. Πλήρεις κόμβοι και Light κόμβοι, Και οι δύο κόμβοι συμμετέχουν στην επικύρωση των δεδομένων σε ένα μπλοκ και συμβάλλουν στο να διατηρήσουν την αλυσίδα σταθερή, ωστόσο αυτό το κάνουν με διαφορετικούς ρόλους.
Οι πλήρεις κόμβοι απαιτούνται για την εκτέλεση σχετικά πιο έντονων υπολογιστικών εργασιών. Ενώ Οι light κόμβοι παίζουν ρόλους συντήρησης και κρατούν το σύστημα υπό έλεγχο, επομένως εκτελούν πιο ελαφριές εργασίες.

Οι πλήρεις κόμβοι επικυρώνουν ολόκληρη τη συναλλαγή του δικτύου και επαληθεύουν επίσης τη κατάσταση του δικτύου. Έχουν τη δυνατότητα να περικόψουν κομμάτια από την ιστορία του δικτύου ή από τα δεδομένα ενός μπλοκ αφαιρώντας μια σειρά δεδομένων από την μνήμη της αλυσίδας, με αυτό το τρόπο διατηρεί το μέγεθος του μπλοκ εντός ορίων κλιμάκωσης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που έχουν περικόπτει δεν χάνονται και μπορούν να συγχρονιστούν με το υπόλοιπο blockchain όταν χρειάζεται. Οι χρήστες που επιθυμούν μια πιο γρήγορη και ελαφρύτερη αλυσίδα μπορούν να αγνοήσουν τις σειρές δεδομένων που έχουν περικοπεί και να εργαστούν με μια πιο ελαφριά και επεκτάσιμη αλυσίδα.

Μέσω της συνεργασίας των Aptos Labs με το Google Cloud, ο καθένας μπορεί να τροφοδοτήσει έναν κόμβο στο δίκτυο Aptos σε λιγότερο από 15 λεπτά. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο επιτρέπει να χτιστεί το Aptos οικοσύστημα χωρίς να υπάρχουν hardware προϋποθέσεις, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την ταχύτητα για την μαζική υιοθέτηση.

Move prover

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι κώδικες με πολλά εκμεταλλεύσιμα τρωτά σημεία και μπορούν εύκολα να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Ο αριθμός της κακόβουλης εκμετάλλευσης έξυπνων συμβολαίων στον χώρο κρυπτογράφησης είναι μια απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου.

Τα μπλοκ του Aptos έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου, το Move Prover , το οποίο εκτελεί έναν έλεγχο στα move modules που αναπτύσσονται πάνω στο Aptos blockchain. Ο έλεγχος αυτός επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα τους ,την ασφάλεια, καθώς και την ορθή λειτουργία των modules.

Εξουσιοδότηση ιδιωτικού κλειδιού

Εάν για οποιονδήποτε λόγο επιθυμούσατε ποτέ να παραδώσετε τον έλεγχο του πορτοφολιού σας σε τρίτους, έστω και προσωρινά, το blockchain Aptos μπορεί να το κάνει αυτό. Η λειτουργία private key delegation επιτρέπει στους κατόχους πορτοφολιών να παραχωρούν εξουσιοδότηση για τα πορτοφόλια τους σε εξωτερικούς φορείς. Οι φορείς αυτοί θα έχουν ένα μεγάλου επιπέδου έλεγχο στο πορτοφόλι ο οποίος βέβαια μπορεί να αποσυρθεί από τον κάτοχο του πορτοφολιού οποιαδήποτε στιγμή.

APT & Tokenomics

Τι είναι το APT;

Το νόμισμα Aptos συμβολίζετε ως APT είναι το μοναδικό νόμισμα του οικοσυστήματος και έχει συγκεκριμένες χρησιμότητες.

  1. Χρησιμεύει για την παροχή κινήτρων στους επικυρωτές του δικτύου, οι χρήστες που θα κάνουν stake και θα συμμετέχουν στην ασφάλεια του δικτύου θα επιβραβεύονται με νομίσματά APT. Το ποσό της ανταμοιβής θα είναι σε σχέση με το πόσα APT έχουν κλειδωθεί από τους κατόχους.
  2. Όλα τα νέα πρότζεκτ που χτίζονται πάνω στο Aptos θα πρέπει να ενσωματώσουν το APT στα συστήματα τους πράγμα που θα αυξήσει υπερβολικά τη χρησιμότητα του καθώς το APT χρησιμεύει ως gas fee στο Aptos blockchain όπου όλες οι συναλλαγές θα χρεώνουν APT.
  3. Το APT είναι επίσης το διακριτικό διακυβέρνησης του blockchain Aptos με το οποίο οι κάτοχοι του μπορούν να ψηφίσουν για προτάσεις βελτίωσης και επίσης να υποβάλουν προτάσεις για συζήτηση στην κοινότητα.

Tokenomics

Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία του APT, το διακριτικό ήταν αρχικά έτοιμο να κυκλοφορήσει χωρίς καμία δημόσια πληροφορία σχετικά με τη συνολική προσφορά, τη διανομή και γενικά για όλο το σχέδιο, κατι που ήταν ίσως και η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία για την κρύπτο κοινότητα που αμφισβήτησε το πώς θα μπορούσε να γίνει μια συναλλαγή κρυπτονομίσματος οπού δεν είχε δημοσιεύσει τα οικονομικά του. Στη συνεχεια η ομάδα ξεκαθαρισε τα πραγματα με μια επίσημη ανάρτηση εξηγώντας τις περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Mainnet κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 2022 όπου ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) νομίσματα Aptos κόπηκαν κατά την κυκλοφορία.

Το 13.48% (134,782,640.233) των νομισμάτων που κόπηκαν αρχικά θα διανεμηθούν σε επενδυτές από το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης, ενώ το 51.02% (510,217,359.767) από τα 1 δισεκατομμύρια νομίσματά θα διατεθεί για την κοινότητα Aptos.
16.50% (165,000,000.000) θα κατέχονται από το ίδρυμα Aptos και θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και για χρηματοδότηση ενεργειών σχετικές με την ανάπτυξη του έργου. Τέλος η βασική ομάδα θα λάβει το 19% (190,000,000.000).

Χρονοδιάγραμμα Διανομής για την Κοινότητα και το Ίδρυμα Aptos

Στο ξεκίνημα έγιναν διαθέσιμα 125 εκατομμύρια APT από το μερίδιο της κοινότητας και 5 εκατομμύρια από ίδρυμα Aptos, τα υπόλοιπα νομίσματα είναι κλειδωμένα και θα απελευθερώνονται ισόποσα κάθε μήνα (1/120) για τα επόμενα 10 χρόνια. Η συνολική προσφορά αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μάρκες τα επόμενα δέκα χρόνια.

από τα 125 εκατομμύρια apt που διατέθηκαν στην κοινότητα με το ξεκίνημα τα 20 έγιναν σε μορφή airdrop για τους πρώτους χρήστες του testnet Δικτύου

Χρονοδιάγραμμα διανομής για τους βασικούς συνεισφέροντες και επενδυτές

Όλα τα νομίσματα από επενδυτές και της βασικής ομάδας αρχικά θα είναι κλειδωμένα για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα ξεκλειδώνετε ένα μικρό ποσοστό κάθε μήνα για τα επόμενα 4 χρονιά.

Category% Initial TokensDistribution Schedule
Community51.02%510,217,359.767Απελευθερώνονται ισόποσα κάθε μήνα (1/120) για τα επόμενα 10 χρόνια(με 125 εκατομμύρια να είναι διαθέσιμα με το ξεκίνημα).
Core Contributors19.00%190,000,000.000Κλειδωμένα για τους πρώτους 12 μήνες και στη συνέχεια απελευθερώνετε μικρό ποσοστό κάθε μήνα για τα επόμενα 4 χρονιά.
Foundation16.50%165,000,000.000Απελευθερώνονται ισόποσα κάθε μήνα (1/120) για τα επόμενα 10 χρόνια(με 5 εκατομμύρια να είναι διαθέσιμα με το ξεκίνημα).
Investors13.48%134,782,640.233Κλειδωμένα για τους πρώτους 12 μήνες και στη συνέχεια απελευθερώνετε μικρό ποσοστό κάθε μήνα για τα επόμενα 4 χρονιά.

Το APT έχει ποσοστό πληθωρισμού 7% χωρίς Max supply το οποίο φαίνεται ότι ήδη έχει αυξηθεί πάνω από 17 εκατομμύρια, το ποσοστό αυτό σταδιακά θα μειώνετε κατά 1,5% ετησίως μέχρι να φτάσει στο 3,25% κάτι που υπολογίζετε ότι θα πάρει κάπου στα 50 χρονιά, στη θετική πλευρά, όλα τα τέλη συναλλαγών προς το παρόν καίγονται αν και αυτό μπορεί να επανεξεταστεί στο μέλλον με ψηφοφορία διακυβέρνησης.

Εδώ μπορείτε να δείτε το επόμενο unlock

Aptos εναντίον Sui

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Aptos εκτός από τα υπάρχον blockchain είναι το blockchain του Sui Mysten labs. Ακριβώς όπως το Aptos, το Sui αναπτύσσεται από πρώην ιδρυτές της Meta χρησιμοποιώντας και αυτό τη γλώσσα προγραμματισμού Move και είναι ένα ακόμα υψηλού προφίλ Layer 1 blockchain, Και τα δύο έργα έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια το καθένα για να επιδιώξουν τον στόχο τους για ένα επεκτάσιμο και ασφαλές blockchain με χαμηλές χρεώσεις.

Οικοσύστημα Aptos

Ενώ το οικοσύστημα Aptos βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια, έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή από πολλά έργα, θέτοντας τα θεμέλια για το μέλλον.

Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα πορτοφόλια του APTOS υπάρχουν είδη αρκετά με τα πιο γνωστά να είναι το pontem και petra.

Final Thoughts

Όπως φαίνεται το όραμα του Aptos είναι ένα μαξιμαλιστικό οπού τα πάντα πρέπει να βασίζονται πάνω σε αυτό, δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για συνεργασίες με άλλα κρυπτονομίσματα πάρα μόνο με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, φαίνεται προς το παρόν να ακολουθείτε μια συγκεντρωτική κατεύθυνση και η όλη συζήτηση για αποκέντρωση να γίνετε μόνο με σκοπό να μαζέψει τους ιδιώτες επενδυτές, επίσης τα οικονομικά του τόκεν δεν είναι και ότι καλύτερο σε σχέση με άλλες blockchain τέτοιου επιπέδου, πρόσφατα το Aptos έφτασε κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3δις με την τιμή για το κάθε διακριτικό να ξεπερνά τα 19$, είναι ένα καινούργιο νόμισμα το οποίο δεν έχει περάσει bull market και είναι πολύ πιθανό να το δούμε να κάνει ακόμα μεγαλύτερα ράλι τιμών, αλλά είναι κάτι το οποίο θέλει προσοχή καθώς η στιγμή αυτή πιθανόν να μην είναι η κατάλληλη.


Αγορά APT μέσω Binance ή μέσω crypto.com
https://aptoslabs.com/
https://explorer.aptoslabs.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ