Πως να διαβάζουμε ένα γράφημα

0
3123

Πως να διαβάζουμε ένα γράφημα

Ένα γράφημα κρυπτονομισμάτων μας δείχνει όλη την ιστορία τιμών και τις διακύμανσης τους στην αγορά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είναι σαν ένας χάρτης τον οποίο μαθαίνοντας να τον διαβάζουμε θα μας φανεί χρήσιμος στο να παίρνουμε θέση πάνω στις επενδύσεις μας, όπως για παράδειγμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μπούμε στην αγορά.

Ένα γράφημα μπορεί να έχει πολλές επιλογές για το πως θέλουμε να το διαβάζουμε αλλά η πιο διαδεδομένη είναι αυτή τον κεριών, μαθαίνοντας να διαβάζουμε τι μας δείχνουν αυτά τα δυο κεριά με τις διακυμάνσεις τους είναι αρκετό για να καταλάβουμε όλο το γράφημα.

Αναλύοντας αυτά τα δυο κεριά  στην εικόνα θα δούμε ότι σχηματίζονται ανάλογα με τις πληροφορίες που δημιουργούνται, ένα γράφημα στην ουσία αποτελείτε από συνεχόμενα κεριά που όταν μπαίνουν στη σειρά το ένα δίπλα από το άλλο μας δίνουν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να διαβάσουμε την οικονομική ιστορία της επένδυσης μας.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε δυο διαφορετικά κεριά ένα πράσινο – Bullish και ένα κόκκινο – Bearish (Σε μερικά γραφήματα το πράσινο με το κόκκινο μπορεί να είναι άσπρο και μαύρο αντίστοιχα), ας δούμε αναλυτικά από ποια τμήματα αποτελούνται και τι σημαίνουν.

Bullish: σημαίνει ότι η αξία αυξάνετε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχει πάρει το όνομα του από την αγγλική λέξη ταύρος (Bull), που δείχνει την τάση της αγοράς για επιθετική άνοδο. Όταν λέμε Bull market εννοούμε την τάση της αγοράς να είναι ανοδική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Bearish: σημαίνει ότι η αξία μειώνετε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχει πάρει το όνομα του από την αγγλική λέξη αρκούδα (Bear), που δείχνει την τάση της αγοράς για στασιμότητα και μείωση τον αξιών. Όταν λέμε Bear market εννοούμε την τάση της αγοράς να είναι στάσιμη η καθοδική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν λέμε χρονικό διάστημα αναφερόμαστε στο ότι ολόκληρη η μορφή ενός κεριού, αντιπροσωπεύει την τιμή που διαμορφώνετε σε συγκεκριμένο χρόνο, για παράδειγμα αν κοιτάζουμε ένα γράφημα των πέντε λεπτών κάθε κερί αντιπροσωπεύει τις κινήσεις που έγιναν μέσα σε αυτά τα πέντε λεπτά , ενώ αν το αλλάξουμε σε εικοσιτετράωρο ένα κερί θα δείχνει το αποτέλεσμα των τελευταίων είκοσι τεσσάρων ωρών.

Real Body
Το κύριος σώμα μας δίνει πληροφορίες όπως την τιμή που άνοιξε (open) και την τιμή που έκλεισε (close) , έτσι για το Bullish κερί έχουμε το άνοιγμα στην κάτω μεριά και το κλείσιμο της τιμής στην πάνω μεριά αφού η τιμή αυξήθηκε, ενώ για το Bearish κερί έχουμε το άνοιγμα στην πάνω μεριά και το κλείσιμο στην κάτω αντίστοιχα.

Upper – Lower shadow
Οι μικρές αυτές γραμμές που βρίσκονται στο πάνω και κάτω μέρος του Real Body είναι αλλιώς γνώστες και ως Tails η Wicks, αυτό που κάνουν είναι να μας δείχνουν την μέγιστη και την ελάχιστη τιμή που διαμορφώνετε μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχουμε επιλέξει να δούμε, για παράδειγμα αν κοιτάζουμε ένα γράφημα ημέρας, βλέπουμε τις upper shadow που μας δείχνουν τη μεγίστη τιμή που υπήρχε μέσα στην ημέρα, και την lower shadow να δείχνει την χαμηλότερη τιμή αντίστοιχα.

Doji Candles
Μερικές φορές μπορεί να δούμε ένα κερί με αυτή τη διαμόρφωση στην οποία υπάρχει μικρό ή μπορεί και καθόλου Real Body, αυτή η μορφή ονομάζετε Doji και σημαίνει ότι η τιμή άνοιξε και έκλεισε ακριβώς ή πολύ κοντά στην αρχική τιμή , μπορεί να υπήρχε μεγάλη διακύμανση των τιμών όπως βλέπουμε στην φωτογραφία αλλά το κλείσιμο ήταν ίδιο.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε στην πράξη όλα αυτά που είπαμε πιο πάνω, βλέπουμε ένα γράφημα στο οποίο έχω επισημάνει τις έντονες Bullish και Bearish διακυμάνσεις καθώς και μερικά Doji Candles.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ