Τι είναι το Mining – Proof of Work

0
2111

Proof of Work (PoW) η αλλιώς Mining

Το Proof of Work είναι ένα πρωτόκολλο κοινής συναίνεσης που μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε την ομοφωνία σε ένα Blockchain δίκτυο και είναι ο πυρήνας της λειτουργίας του Bitcoin. Υπήρχε πριν το Bitcoin με την αρχική ιδέα να δημοσιεύετε από τους Cynthia Dwork και Moni Naor το 1993. Ο Satoshi Nakamoto ήταν όμως αυτός που καινοτόμησε και το εφάρμοσε πάνω στο πρώτο κρυπτονόμισμα, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτόκολλο που μας επιτρέπει να επιτύχουμε την συναίνεση μεταξύ των συσκευών σε ένα διανεμημένο δίκτυο, που είναι με βεβαιότητα το μεγαλύτερο κατόρθωμα για την επαναστατική τεχνολογία του Blockchain.

Το Proof of Work εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Bitcoin και από τότε και σε άλλα κρυπτονομίσματα, το όνομα Proof of Work έρχεται ως απάντηση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα, το κρυπτογραφημένο γρίφο, που προσπαθούν να λύσουν οι κόμβοι του δικτύου μέσω της υπολογιστική ισχύς (hashing). Η διαδικασία είναι γνωστή ως Mining και οι κόμβοι πάνω σε αυτό το δίκτυο είναι γνωστοί ως miners.

Με απλά λογία έχουμε ένα κρυπτονόμισμα που έχει το δικό του Blockchain δίκτυο. Το δίκτυο αυτό για να μπορέσει να λειτουργήσει από τη στιγμή που δεν έχει κεντρική αρχή και δεν ανήκει σε κανέναν, χρειάζεται κάποιον που θα επαληθεύει και θα αποθηκεύει τις συναλλαγές που γίνονται πάνω του. Για το σκοπό αυτό ένας χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του συνδέοντας τον με το δίκτυο. Από τη στιγμή που ο υπολογιστής θα συνδεθεί ονομάζεται κόμβος (miner). Στη συνέχεια κάθε φορά που θα γίνετε μια συναλλαγή πάνω στο δίκτυο οι κομβόι μέσο ενός προγράμματος θα προσπαθούν με την λύση μαθηματικών εξισώσεων να ελέγξουν αν η συναλλαγή είναι έγκυρη και να την προσθέσουν στην ιστορία του δικτύου.
 Για την παραπάνω διαδικασία ο χρήστης που έβαλε τον υπολογιστή του να κάνει αυτή την εργασία πρέπει να έχει ένα κίνητρο ωστε να συνεχίσει να δαπανά ρεύμα (ενέργεια). Αν δεν υπήρχε το κίνητρο αυτό, είναι πολύ πιθανό οι χρήστες να μην έπαιρναν μέρος στην επαλήθευση των συναλλαγών. Για τον λόγο αυτό, με το που επαληθεύετε μια συναλλαγή και αποθηκεύετε στην αλυσίδα του δικτύου, ο υπολογιστής που έκανε την διαδικασία, παίρνει ένα μικρό ποσό σαν επιβράβευση από το αντίστοιχο κρυπτονόμισμα του δικτύου που συμμετείχε. Η διαδικασία αυτή λέγετε Mining η αλλιώς απόδειξη εργασίας (Proof of Work) (PoW) και χαρακτηρίζεται ως έμπιστο και διανεμημένο σύστημα κοινής συναίνεσης.

Οι δύο κύριες λειτουργίες του είναι:

  • Να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των συναλλαγών καθώς θα αποφύγει το double spending.
  • Να δημιουργήσει καινούργια ψηφιακά νομίσματα και να επιβραβεύσει τους miners για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Όταν κάνουμε μία συναλλαγή η σειρά που ακολουθεί είναι η εξής:

  1. Οι συναλλαγές ενώνονται όλες μαζί σε ένα Block.
  2. Οι miners επαληθεύουν ότι οι συναλλαγές αυτές είναι νόμιμες.
  3. Μία επιβράβευση δίνεται στον πρώτο που θα λύσει το πρόβλημα.
  4. Η επιτυχημένη συναλλαγή θα αποθηκευτεί δημόσια στο Blockchain.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ