Τι είναι το Mining – Proof of Work

0
1399

Μηχανισμοί Συναίνεσης Του Δικτύου

Οι μηχανισμοί συναίνεσης είναι πρωτόκολλα που μας επιτρέπουν να εξασφαλίσουμε την ομοφωνία σε ένα Blockchain δίκτυο. Ο πιο δημοφιλής είναι το Proof of Work (PoW), το οποίο είναι ο πυρήνας της λειτουργίας του Bitcoin αλλά και του επομένου άμεσος πιο γνωστού κρυπτονομίσματος Ethereum.
  Ωστόσο λόγω της συνεχόμενης τάσης για εξέλιξη αλλά και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών, το Bitcoin έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με διάφορα θέματα, όπως τα τεράστια ποσά υπολογιστικής ισχύος, το υψηλό κόστος εγκατάστασης και διάφορες παραμέτρους επεκτασιμότητας και χωρητικότητας του δικτύου.
  Για το λόγο αυτό με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν νέοι βελτιωμένοι μηχανισμοί συναίνεσης με σκοπό να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια του PoW, αλλά και να επεκτείνουν τη χρήση της Blockchain τεχνολογίας. Το Proof of Stake (PoS) αποτελεί έναν από αυτούς τους βελτιωμένους μηχανισμούς .

Proof of Work (PoW) η αλλιώς Mining

Το Proof of Work σύστημα υπήρχε πριν το Bitcoin με την αρχική ιδέα να δημοσιεύετε από την Cynthia Dwork και Moni Naor το 1993. Ο Satoshi Nakamoto καινοτόμησε και το εφάρμοσε πάνω στο πρώτο κρυπτονόμισμα, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτόκολλο που μας επιτρέπει να επιτύχουμε την συναίνεση μεταξύ των συσκευών σε ένα διανεμημένο δίκτυο, που είναι με βεβαιότητα το μεγαλύτερο κατόρθωμα για την επαναστατική τεχνολογία του Blockchain.

Το Proof of Work είναι ένα πρωτόκολλο κοινής συναίνεσης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Bitcoin και από τότε και σε άλλα κρυπτονομίσματα. Το όνομα Proof of Work έρχεται ως απάντηση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα, το κρυπτογραφημένο γρίφο, που προσπαθούν να λύσουν οι κόμβοι του δικτύου μέσω της υπολογιστική ισχύς (hashing). Η διαδικασία είναι γνωστή ως Mining και οι κόμβοι πάνω σε αυτό το δίκτυο είναι γνωστοί ως miners.

Με απλά λογία έχουμε ένα κρυπτονόμισμα που έχει το δικό του Blockchain δίκτυο. Το δίκτυο αυτό για να μπορέσει να λειτουργήσει από τη στιγμή που δεν έχει κεντρική αρχή και δεν ανήκει σε κανέναν, χρειάζεται κάποιον που θα επαληθεύει και να αποθηκεύει τις συναλλαγές που γίνονται πάνω του. Για το σκοπό αυτό ένας χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του συνδέοντας τον με το δίκτυο. Από τη στιγμή που ο υπολογιστής θα συνδεθεί ονομάζεται κόμβος (miner). Στη συνέχεια κάθε φορά που θα γίνετε μια συναλλαγή πάνω στο δίκτυο οι κομβόι μέσο ενός προγράμματος θα προσπαθούν με την χρήση μαθηματικών εξισώσεων να ελέγξουν αν η συναλλαγή είναι έγκυρη και να την προσθέσουν στην ιστορία του δικτύου.
 Για την παραπάνω διαδικασία ο χρήστης που έβαλε τον υπολογιστή του να κάνει αυτή την εργασία λαμβάνει ένα κίνητρο, ωστε να συνεχίσει να δαπανά ρεύμα ( ενέργεια). Αν δεν υπήρχε το κίνητρο αυτό, είναι πολύ πιθανό οι χρήστες να μην έπαιρναν μέρος στην επαλήθευση των συναλλαγών. Για τον λόγο αυτό, με το που επαληθεύετε μια συναλλαγή και αποθηκεύετε στην αλυσίδα του δικτύου, ο υπολογιστής που έκανε την διαδικασία, παίρνει ένα μικρό ποσό σαν επιβράβευση από το αντίστοιχο κρυπτονόμισμα του δικτύου που συμμετείχε. Η διαδικασία λέγετε Mining η αλλιώς απόδειξη εργασίας (Proof of Work) (PoW).

Το Proof of Work σύστημα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ,που το καθιστά δύσκολο και απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ για να διασφαλίσει, ότι δεν θα δημιουργηθεί πολύ γρήγορα μεγάλος αριθμός κρυπτονομισμάτων.
Είναι έμπιστο και διανεμημένο σύστημα κοινής συναίνεσης που σημαίνει ότι αν θέλεις να στείλεις ή να λάβεις χρήματα από κάποιον δεν χρειάζεστε να εμπιστευτείς μεσάζοντες όπως τράπεζες, πιστωτικές κάρτες, paypal κτλπ.
Eπίσης είναι απαιτούμενο για να προσδιορίσουμε την ακριβή υπολογιστική πράξη που ονομάζεται Mining.

Οι δύο κύριες λειτουργίες του είναι:

  • Να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των συναλλαγών καθώς θα αποφύγει το double spending (να εμποδίσουν δηλαδή η ίδια ποσότητα χρημάτων να χρησιμοποιηθεί για παραπάνω από μία συναλλαγή).
  • Να δημιουργήσει καινούργια ψηφιακά νομίσματα και να επιβραβεύσει τους miners για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Όταν κάνουμε μία συναλλαγή η σειρά που ακολουθεί είναι η εξής:

  1. Οι συναλλαγές ενώνονται μαζί σε ένα Block.
  2. Οι miners επαληθεύουν ότι οι συναλλαγές αυτές είναι νόμιμες.
  3. Μία επιβράβευση δίνεται στον πρώτο που θα λύσει το πρόβλημα.
  4. Η επιτυχημένη συναλλαγή θα αποθηκευτεί δημόσια στο Blockchain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here