Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

0
317

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Ο Satoshi εφηύρε το Bitcoin ως πρώτο ψηφιακό νόμισμα το 2008 σαν peer-to-peer ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών. Για να υπάρξουν τα ψηφιακά νομίσματα χρειαζόμαστε ένα δίκτυο πληρωμών με λογαριασμούς, χρηματικά ισοζύγια και συναλλαγές, αυτό είναι απλό να το καταλάβουμε…

Tο κύριο πρόβλημα όμως που έχει κάθε δίκτυο να λύσει είναι να εμποδίσει το (double spending) να εμποδίσει δηλαδή την ίδια ποσότητα χρημάτων να χρησιμοποιηθεί για παραπάνω από μία συναλλαγή, αυτό γίνεται συνήθως από έναν κεντρικό server για παράδειγμα τράπεζα, οπου κρατάει αρχείο όλων των συναλλαγών καθώς και το χρηματικό ισοζύγιο. Σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο όμως δεν υπάρχει αυτός ο server οπότε χρειαζόμαστε το ίδιο το δίκτυο να κάνει αυτή τη δουλειά, για να γίνει αυτό όλες οι συναλλαγές αποθηκεύονται από τους υπολογιστές που παίρνουν μέρος στο δίκτυο ώστε να μπορούν να ελέγχουν αν οι μελλοντικές συναλλαγές είναι έγκυρες.
Για κάθε συναλλαγή που γίνεται πρέπει να υπάρχει η απόλυτη συμφωνία του δικτύου, έστω και μία διαφωνία κάνει όλη την συναλλαγή να ακυρώνεται. Μέχρι στιγμής κανείς δεν ήξερε να το κάνει αυτό μέχρι που ο Satoshi δημιούργησε το πρώτο κρυπτονόμισμα που είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος.

Επιγραμματικά τι είναι τα κρυπτονομίσματα

  • Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα διαδικτυακό μέσο ανταλλαγής που χρησιμοποιεί τις αρχές της κρυπτογραφίας για να πραγματοποιήθουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
  • Tα κρυπτονομίσματα βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του blockchain για να παραμείνουν αποκεντρωμένα διαφανή και αμετάβλητα.
  • Το πιο σημαντικό στοιχείο της κρυπτόοικονομίας είναι ότι δεν ελέγχεται από καμιά κεντρική αρχή. Η αποκεντρωμένη φύση του blockchain κάνει την κρυπτόοικονομία θεωρητικά ανεπηρέαστη από τους συνηθισμένους τρόπους που το κράτος επεμβαίνει η έχει τον έλεγχο της οικονομίας.
  • Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να σταλθούν άμεσα μεταξύ δύο μερών μέσο κρυπτογραφίας. Αυτές οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν με ελάχιστο κόστος γλιτώνοντας τους χρήστες από το κόστος συναλλαγής των τραπεζών ή οποιοδήποτε μεσάζοντα.

Βασικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κρυπτονομίσματα

  • Μη αναστρέψιμα : μετά την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από κανέναν, εάν στείλεις νομίσματα σε λάθος διεύθυνση εάν χάσεις τους κωδικούς από το πορτοφόλι σου ή αν στα κλέψουν επειδή δεν έχεις πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κανείς δεν μπορεί να σου τα επιστρέψει πίσω.
  • Ανώνυμα: τα νομίσματα σου τα στέλνεις η τα δέχεσαι από μία ηλεκτρονική διεύθυνση που αποτελείται από ένα άθροισμα αριθμών και χαρακτήρων, είναι αδύνατον κάποιος να βρει την πραγματική σου ταυτότητα μέσα από αυτές τις διευθύνσεις.
  • Ασφαλές: τα κρυπτονομίσματα σου αποθηκεύονται σε ένα δημόσιο κλειδί βασισμένο στις αρχές της κρυπτογραφίας, και κανείς μα κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει στην bitcoin διεύθυνσή σου αν έχεις προσέξει με την ιδιωτικότητα σου.
  • Δεν χρειάζονται άδεια: δεν χρειάζεται να πάρεις την άδεια από κανέναν για να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα σου, είναι ένα ανοιχτό λογισμικό που τρέχει στο διαδίκτυο και μπορείς να δέχεσαι ή να στέλνεις στον οποιονδήποτε αρκεί να έχεις την κρυπτογραφημένη διεύθυνσή του.

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι νέος και πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενος, κάθε μέρα δημιουργούνται και νέα κρυπτονομίσματα με την υπόσχεση καινοτομιών που θα αλλάξουν τον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά έχουν αποτύχει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τις οικονομικές απώλειες των επενδυτών, όπως σε όλους τους χώρους υπάρχουν τα σωστά project, τα scam project , η τα project που έχουν μοναδικές ιδέες και όλη τη θέληση αλλά μία άπειρη ομάδα πάνω σε μία ανεξερεύνητη τεχνολογία, πάντα η τεχνολογία είναι για να μας βοηθήσει, σκοπός δικός μας είναι να μαθαίνουμε από αυτή και να την χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ