Τι είναι ένα ICO

0
265

Τι είναι ένα ICO

Το ICO (Initial Coin Offering) είναι το αντίστοιχο  IPO (Initial Public Offering) αλλά πάνω στο blockchain, στην ουσία είναι χρηματοδότηση από το πλήθος για κάποιο έργο ή κάποια ιδέα που σχετίζεται με το blockchain, από ανθρώπους που προσφέρουν μικρά ποσά ο καθένας έτσι ώστε όλοι μαζί να καλύψουν τον οικονομικό στόχο ενός έργου, είναι ο πιο απλός τρόπος ώστε να συγκεντρωθούν μελλοντικοί επενδυτές για να αρχίσει ή να συνεχιστεί ένα project. Σε μια ICO δημιουργούμε crypto tokens και πουλάμε ένα μέρος τους στο κοινό έτσι ώστε να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε το έργο μας.

Τα νομίσματα που θα αγοράσουν οι επενδυτές στην ουσία δεν έχουν κάποια αξία ακόμα, αλλά πιστεύουν στο project το οποίο αν πετύχει θα κάνει τα νομίσματα να ανέβουν πολύ σε αξία στο μέλλον, μπορεί επίσης τα νομίσματα αυτά να δίνουν επιπλέον προνόμια σε προϊόντα και υπηρεσίες η απλά την υποστήριξη της ομάδας του έργου, έτσι ο καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί πολύ απλά να αγοράσει
τα αντίστοιχα tokens και να γίνει μέρος του ίδιου του project.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία τις ICO είναι το white paper, το οποίο είναι ένα εργαλείο μάρκετινγκ που παρουσιάζει με απλά λόγια το πρόβλημα που θέλουν να λύσει η ομαδα μέσα από το project της, οι επενδυτές διαβάζουν αναλυτικά το τι θέλει η ομάδα να κάνει και ποια βήματα θα ακολουθήσει και έτσι αποφασίζουν εάν θέλουν να επενδύσουν ή όχι στην ιδέα. Αυτός είναι και ένας πάρα πολύ καλός τρόπος να κερδίσει κάποιος μεγάλα χρηματικά ποσά από την επένδυσή του καθώς θα έχει την ευκαιρία να βάλει ένα μικρό χρηματικό ποσό σε μία μελλοντική μεγάλη ευκαιρία. Αυτό βέβαια ακούγεται λίγο ουτοπικό γιατί στην πραγματικότητα ελάχιστες ICO είναι αυτές που τα καταφέρνουν, οι περισσότερες συνήθως αποτυγχάνουν να φτάσουν το στόχο τους λόγο έλλειψης εμπειρίας και κακού υπολογισμού της ιδέας τους ,η αποδεικνύονται απάτες μιας που είναι περιορισμένη η διαφάνεια και δεν υπάρχει κάποια αρχή που να προστατεύει το κεφάλαιο τον επενδυτών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν τα χρήματα τους.

Κάποιες κόκκινες σημαίες που μπορούμε να δούμε για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο είναι να δούμε αν υπάρχει Ανώνυμη ομάδα. Πολλές απάτες δεν δημοσιοποιούν την ομάδα τους, επομένως κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει ποιος σχετίζεται με το έργο, μια πρόταση που να είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή με γελοίες επιστροφές ή αδύνατα προϊόντα, καθώς και η έλλειψη του σχεδίου της εξέλιξης της εταιρίας καθώς μια σοβαρή startup σχεδιάζει πάντα μπροστά και είναι ανοιχτή για τα περαιτέρω βήματά της. Αν το μέλλον του έργου είναι κρυφό, μάλλον είναι ανύπαρκτο.

Για να δούμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε μία ICO αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα website και κάποια tokens, στη συνέχεια το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να πείσουμε τον κόσμο για την ιδέα μας και να τους πουλήσουμε τα token που δημιουργήσαμε για το αντίστοιχο ποσό, το αν εμείς καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας ή αποφασίσουμε απλά να πάρουμε τα χρήματα και να φύγουμε είναι κάτι που δεν μπορεί να μας ελέγξει κανείς.

Μερικά επιτυχημένα παραδείγματα ICO

Eos              4.1   δισεκατομμύρια
Tezos          230 εκατομμύρια
Tron             70  εκατομμύρια
Bat                35  εκατομμύρια
Ethereum    18  εκατομμύρια

Όταν επενδύεις σε μία ICO στην ουσία δεν επενδύεις σε ένα project άλλα σε μία ιδέα γύρω
από το project, έτσι κάνεις απλά μία εκτίμηση γύρω από την ποιότητα του έργου καθώς και των ατόμων που το αποτελούν, οπότε στην ουσία δεν έχεις καμία επιβεβαίωσή αν θα πετύχει ή όχι η επένδυση σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ